Eiwitten
Eiwitten zijn net als vetten en koolhydraten een voedingsstof voor ons lichaam. Eiwitten zijn essentieel in onze voeding; ze worden gebruikt als bouwstof voor onder andere spieren en weefsel. Een volwassen persoon heeft gemiddeld 0,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht per dag nodig. Voor een persoon van 70 kg komt dit neer op 56 gram eiwit per dag. Voor vegetariërs en veganisten ligt dit zelfs nog hoger; zij hebben 0,96 gram per kg lichaamsgewicht (vegetariërs) en 1,04 gram per kg lichaamsgewicht (veganisten) nodig. Dit komt doordat eiwitten uit dierlijke producten beter door het lichaam worden opgenomen dan eiwitten uit plantaardige producten. Sporters die veel aan krachttraining doen (en uit zijn op spiergroei) hebben tot wel 1,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht nodig.
Eiwitten zitten zowel in dierlijke als in plantaardige producten. Een portie kipfilet bevat 31 gram eiwitten; een beker sojamelk 9 gram. Andere bronnen van eiwit zijn peulvruchten, eieren, vis, noten, vlees(waren), yoghurt, melk en kwark.
Eiwitten in fruit
Fruit staat met name bekend als leverancier van koolhydraten (naast vezels en vitaminen). Een aantal fruitsoorten bevat echter meer eiwitten dan andere soorten fruit. Het gaat hierbij om:
– Bananen
– Avocado’s
– Aardbeien
– Mango’s
– Zwarte bessen
Het is belangrijk dat de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten in balans is; een teveel aan dierlijke eiwitten is niet goed voor je. Probeer daarom minstens de helft van je dagelijkse eiwitinname uit plantaardige producten te halen.