Quiche met pompoen, spinazie, feta én gekarameliseerde uien
Een quiche is zo’n gerecht wat ideaal is om lekker veel groente in te verwerken. Serveer er een kop soep of een lekkere salade bij en je hebt een complete maaltijd. En mocht je wat over houden dan heb je gelijke een lekkere lunch voor de volgende dag!
Je kunt het deeg uiteraard zelf maken maar, voor de wat drukkere dagen of als je gewoon geen zin hebt, kun je prima vers taartdeeg uit de supermarkt gebruiken. Als je het zelf maakt probeer dan eens volkoren deeg te maken, krijg je nog nét wat meer vezels binnen!
Neem vooral de tijd voor het karamelliseren van de uien. Dit zorgt juist voor wat extra smaak!
Dit heb je nodig
- Vers taartdeeg voor hartige taart
- 400 gram pompoen in stukjes
- 200 gram spinazie
- 2 rode uien
- 3 tenen knoflook
- 3 eieren, losgeklopt
- 125 gram creme fraiche
- 100 gram feta instukjes
- 2 eetlepels balsamico azijn
- olijfolie, zout en peper
- Bakplaat of ovenschaal
- Quichevorm of een springvorm
En zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Bekleed de quiche- of springvorm met bakpapier en plaats het deeg erin. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg. Zet tot gebruik in de koelkast.
- Leg de pompoen op een bakplaat of in de ovenschaal, besprenkel royaal met olijfolie, peper en zout en rooster in 10 minuten beetgaar.
- Pel ondertussen de rode uien en snij in grote ringen. Verhit olijfolie in een koekenpan, voeg de uien toe en bestrooi met zout. Blijf roeren gedurende 10 minuten tot de uien glazig beginnen te worden en donkere plekken krijgen.
- Zet het vuur lager en laat nog 10 minuten bakken tot ze gekarameliseerd zijn. Voeg op het laatst 1 eetlepel balsamico azijn toe, laat deze opnemen door de uien. Haal de uien uit de pan en zet even opzij in een schaaltje.
- Pel de knoflook, snijd fijn en fruit ongeveer een minuut in wat olijfolie.
- Doe vervolgens de spinazie erbij met wat zout en laat gedurende enkele minuten roerbakken tot de spinazie begint te slinken. Voeg ook 1 eetlepel balsamico azijn roer even goed door en haal van het vuur.
- Meng de spinazie, pompoen en gekarameliseerde uien door elkaar en verdeel over de quichebodem.
- Klop de eieren los in een kom, meng met de crème fraiche en giet dit vervolgens over het groente mengsel.
- Verdeel tot slot de feta erover en plaats in de oven voor 30-35 minuten.