Sinaasappel – ricotta pannenkoekjes
Dit recept heb ik ooit is een keer in een kookboek gevonden en met wat aanpassingen is het inmiddels een van de favoriete ontbijt pannenkoeken bij ons thuis geworden!
Deze pannenkoekjes zijn door de ricotta heerlijk luchtig en door de sinaasappel lekker fris van smaak. Laat vooral het maanzaad niet weg, dat maakt deze pannenkoekjes juist zo bijzonder!
Je kunt het eventueel al eerder maken en een dag in de koelkast bewaren óf vries het in. Dan hoef je het alleen nog even op te warmen en heb je zelfs op drukke dagen (of als je een keertje geen zin hebt) toch nog een super lekker ontbijt!
Dit heb je nodig:
- 200 gram volkoren speltmeel
- 200 gram ricotta
- 250 ml melk
- 2 eieren, gesplitst
- Geraspte schil en sap van 1 (liefst biologische) sinaasappel
- 1 theelepel bakpoeder
- 2 theelepels maanzaad
- Geraspte schil en sap van 1 biologische sinaasappel
- 1 eetlepel maple syrup
- Zout
- Olijfolie om in te bakken
- Griekse yoghurt voor erbij en eventueel nog wat vers fruit
En zo maak je het:
- Klop in een schone kom met een mixer de eiwitten luchtig en stijf. Zet even opzij
- Meng in een andere kom de ricotta met de melk en de eidooiers los
- Voeg sinaasappelrasp, sinaasappelsap, maple syrup en een snuf zout toe en meng goed
- Meng vervolgens het meel, het bakpoeder en het maanzaad door elkaar en giet dit bij het ricottamengsel. Roer tot je een behoorlijk dik beslag hebt en alles goed gemengd is
- Schep vervolgens het eiwit er luchtig doorheen
- Verhit wat olijfolie een koekenpan en bak 2-3 pannekoeken per keer. Bak eerst op matig vuur 2-3 minuten tot de onderkant goudbruin is. Bak vervolgens de andere kant ook nog 2-3 minuten.
- Serveer met Griekse yoghurt, en eventueel nog wat vers fruit.