Brood eten en afvallen
Ruim 1 miljoen mensen in Nederland hebben op dit moment de diagnose diabetes, en dit aantal neemt de laatste jaren sterk toe. Het overgrote merendeel van deze mensen heeft diabetes type 2; de variant die niet aangeboren en sterk leefstijl gerelateerd is. In dit blog leggen we uit wat het verband is tussen insulineresistentie en diabetes, welke rol voeding hierin kan spelen en of je koolhydraten kunt eten als je af wilt vallen.
Wat is diabetes type 2
Diabetes type 2 (ook wel suikerziekte genoemd) is een aandoening waarbij je lichaam geen insuline meer produceert. Insuline is een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij de verwerking van koolhydraten. Elke keer als je koolhydraten eet, zet je lichaam deze om in bloedsuiker. Insuline zorgt er vervolgens voor dat deze bloedsuikers opgenomen kunnen worden in je cellen. Het is erg belangrijk dat dit proces goed verloopt; als de suikers niet goed worden opgenomen, blijven deze in je bloed achter. Dit zie je terug in de vorm van een verhoogde glucosewaarde. Op den duur leidt dit tot schade aan je bloedvaten, wat weer het risico op verschillende aandoeningen vergroot (denk aan hart- en vaatziekten, blijvende schade aan je ogen, het afsterven van ledematen etc).
Voeding en insulineresistentie
Tegenwoordig eten we steeds meer bewerkte producten (denk bijvoorbeeld aan verpakte tussendoortjes, frisdrank en jus d’orange). Deze producten bevatten vaak veel suikers, wat ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt. Als reactie hierop maakt je lichaam grote hoeveelheden insuline aan; om deze suikers te kunnen verwerken is immers (veel) insuline nodig. Ook producten als wit brood, witte pasta en witte rijst zorgen voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel. Deze producten bevatten geen vezels, wat ervoor zorgt dat je lichaam ze meteen om kan zetten in bloedsuiker. Dit zorgt weer voor extra insulineaanmaak.
Als je lichaam gedurende een langere periode (het gaat hier om jaren) veel insuline moet aanmaken, is er een grote kans dat je insulineresistent wordt. Je lichaam moet dan steeds meer insuline aanmaken om de suikers op te kunnen nemen. Er komt uiteindelijk een moment waarop je lichaam helemaal geen insuline meer aanmaakt; je systeem is dan als het ware uitgeput. Dit is het moment waarop je diabetes type 2 krijgt.
Er is dus een belangrijke relatie tussen voeding en diabetes. Overigens spelen meer factoren een rol; ook erfelijke belasting en je hoeveelheid beweging zijn van invloed.
Insuline is een hormoon dat bijdraagt aan vetopslag; hier wil je dus niet teveel van aanmaken.
Word je dik van brood
Over brood is veel discussie; veel mensen zijn bang dat je er dik van wordt. We eten echter al ruim 10.000 jaar brood, terwijl overgewicht pas in de 20e eeuw is ontstaan. Het maakt dan ook veel uit welke granen je eet (en hoeveel je ervan eet). Bij wit brood, witte pasta etc. zijn de vezels en vitaminen verwijderd, waardoor er niets dan lege vulling overblijft. Dit kan je lichaam makkelijk afbreken, wat weer voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel zorgt. De vezels in (volkoren) brood en pasta zorgen er juist voor dat je bloedsuikerspiegel veel minder snel stijgt, waardoor je lichaam minder insuline zal aanmaken. Daarom is het ook belangrijk dat je altijd voor de volkoren variant kiest; hier zijn de vezels nog in aanwezig.
Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld vers fruit en vruchtensap. Vers fruit bevat natuurlijk fruitsuikers, maar tegelijkertijd ook veel vezels. Vruchtensap daarentegen bevat ontzettend veel suikers en vrijwel géén vezels. Je kunt dus beter een sinaasappel eten dan een glas verse jus d’orange drinken.
Uiteraard is de hoeveelheid koolhydraten wel van belang; in Nederland eten we gemiddeld genomen te veel koolhydraten en te weinig gezonde vetten.
Het brood en pasta in onze menu’s zijn altijd volkoren varianten. Ook combineren we koolhydraten in een maaltijd altijd met gezonde vetten en eiwitten, waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Al meer dan duizend mensen vielen hiermee succesvol af. Een overzicht van al onze programma’s vind je hier.