Gezonde appelbollen
Ben je dol op oliebollen of appelflappen? Dan is dit recept voor gezonde appelbollen écht wat voor jou! Het bevat het beste zowel oliebollen als appelflappen en is nog verantwoord ook.
“Eva: “Tijdens de decembermaand eet ik met al die feestjes en etentjes toch vaak wat meer en minder gezond dan ik zou willen. Daarom ben ik altijd op zoek naar wat meer verantwoorde (maar vooral ook lekkere) alternatieven. Hiermee kan ik wel lekker eten, maar blijft het ook nog een beetje in balans. Oliebollen en appelflappen zijn bij ons tijdens Oud & Nieuw favoriet. Niet zo gezond natuurlijk, dus ben ik op zoek gegaan naar een alternatief. Met deze appelbollen kan ik het nieuwe jaar met toch nét met wat meer energie in gaan. Na een aantal keer proefbakken en wat aanpassingen aan het oorspronkelijke recept is het goedgekeurd door mijn man en zusje. Dan moet het wel echt lekker zijn, want zij zijn best kritisch;-)”
Ingrediënten
- 75 g krenten
- 2 el kokosolie
- 50 gram dadels zonder pit
- 25 gram hazelnoten
- 100 gram boekweitmeel
- 5 el geraspte kokos en extra voor het bestrooien
- 100 gram havermout
- 2 tl bakpoeder
- 1 el kaneelpoeder
- 2 appels
- 150 g kwark
- 4 eieren
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Wel de krenten 10 minuten in warm water en smelt de kokosolie
- Snijd de dadels in kleine stukjes. Hak de hazelnoten grof
- Meng het boekweitmeel, geraspte kokos, havermout, bakpoeder en de
kaneel met elkaar - Snijd de appels in kleine stukjes
- Meng de kwark, eieren, dadels, krenten, appel en kokosolie door het meelmengsel
- Gebruik een ijslepel of twee lepels om bollen van het beslag te maken en leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier
- Bak de appelbollen ongeveer 20 minuten tot een half uur tot ze goudbruin zijn
- Bestrooi de appelbollen met geraspte kokos en serveer ze warm want dan zijn ze het lekkerst!