Gezonde speculaascake
Sinterklaas weer in het land gekomen, wat betekent dat de winkels weer vol liggen met pepernoten. Super lekker, maar helaas niet zo gezond! Dat moet toch anders kunnen, dacht collega Eva. Na wat speurwerk naar een goed recept en wat aanpassingen heeft ze een heerlijk recept voor een speculaascake ontwikkeld!
Ingrediënten:
- 250 gram amandelmeel
- 200 ml melk
- 1 eetlepel koek & speculaaskruiden
- 3 eieren
- 2 theelepels bakpoeder
- 110 gram (medjoul) dadels
- 50 gram kokosolie (zonder kokossmaak)
- 2 eetlepels amandelschaafsel
- Paar snufjes zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180˚C
- Doe de dadels in een maatbeker. Pureer deze met de staafmixer en 2 eetlepels water tot puree.
- Smelt de kokosolie even in een pannetje tot het vloeibaar wordt.
- Doe de eieren in de beslagkom en mix 1 minuut met een mixer.
- Voeg daarna het amandelmeel en de melk toe en mix 1 minuut. Voeg dan de koek en speculaaskruiden, bakpoeder, dadelpuree, kokosolie en zout toe. Mix het beslag een paar minuten goed door elkaar met een mixer.
- Vet de cakevorm in met kokosolie of bekleed het met bakpapier. Giet het beslag in de vorm en strijk glad met een spatel.
- Garneer de cake met 2 eetlepels amandelschaafsel en bak de cake 45 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat de cake minstens een half uur afkoelen voordat je het aansnijdt.