Lasagne van zoete aardappel en ei
Deze week maakten we een super lekkere én gezonde lasagne! In plaats van lasagnebladen gebruikten we zoete aardappel. Een stuk gezonder (aangezien lasagnebladen altijd gemaakt worden van bloem, waardoor ze geen enkele vezels en voedingswaarde bevatten). Je kunt het recept zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Zo kan je bijvoorbeeld een tomatensaus en bechamelsaus uit pot gebruiken, maar je kunt deze ook zelf maken. Ik maak zelf vaak wel de tomatensaus, maar de bechamelsaus haal ik gewoon uit een pot. Hieronder vind je het recept voor als je een zelfgemaakte pastasaus wilt gebruiken. Mocht je deze liever uit een pot gebruiken dan kan je de eerste stappen gewoon overslaan! Het volgende recept is voldoende voor vier personen:
Ingrediënten:
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 potje tomatenpuree
- 1 pak passata/gezeefde tomaten (400 gram)
- 1 el oregano
- 1 el italiaanse kruiden
- 2 laurierblaadjes
- 1 tl sambal
- 1 pot bechamelsaus
- 5 gekookte eieren
- 1 courgette
- 150 gram kastanjechampignons
- 2 grote zoete (oranje) aardappelen
- 150 gram geraspte kaas
- 100 gram mozzarella
- 1 pakje vegetarisch gehakt
Bereiding
- Bak het vegetarisch gehakt even kort aan
- Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak enkele minuten aan
- Voeg de tomatenblokjes, kruiden, sambal en tomatenpuree toe en laat circa 20 minuten op laag vuur sudderen
- Kook intussen de eieren hard
- Snijd de zoete aardappel in dunne plakken van circa 2 mm dik
- Verdeel een vierde van de tomatensaus over de bodem van een bakblik. Voeg een vierde van de bechamelsaus toe
- Leg hier de plakjes zoete aardappel overheen
- Voeg vervolgens weer een vierde van de sauzen toe
- Schaaf de courgette met een kaasschaaf over de lengte in plakken en verdeel deze over de saus
- Schaaf de champignons in schijfjes en verdeel deze over de courgette
- Voeg vervolgens weer een vierde van de sauzen toe
- Snijd de eieren in plakjes en verdeel deze over de saus. Voeg het resterende deel van de saus toe en verdeel de kaas gelijkmatig over de saus
- Bak in de oven op 190 graden in circa 25 minuten gaar, tot de bovenkant bruin begint te kleuren