Vegan pulled pork
Minder vlees eten is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. Vleesvervangers zijn echter niet altijd even lekker en kunnen soms een beetje taai smaken. Dit recept voor vegan pulled pork is verre van taai; het “vlees” is superzacht en valt bijna van je vork! Het is gemaakt van jackfruit; een vrucht die zijn oorsprong in India vindt (moest ik ook even googlen hoor!). Je koopt deze vruchten in blik bij de Aziatische supermarkten. Let er wel op dat je jackfruit in brine koopt, en niet de variant die is ingelegd in zoete siroop. Deze is namelijk niet zo geschikt voor vegan pulled pork. Het volgende recept is voldoende voor 3 porties:
Ingrediënten
- 2 blikken jack fruit (in brine)
- 100 ml BBQ saus
- 1 tl sambal oelek
- 1 el tijm
- peper en zout
- 1 knoflookteen, gesneden
- 1 el gerookte paprikapoeder
- 3 pitabroodjes
Bereiding
Haal het vruchtvlees uit het blik, doe het in een vergiet en spoel even af met water. Trek het vruchtvlees uit elkaar en verwijder de harde “kontjes”. Deze gooi je weg. Doe de jackfruit in een bakblik, voeg de overige ingrediënten toe en mix alles goed door elkaar. Laat even staan. Verwarm de oven op 180 graden. Doe het blik in de oven en laat het hier circa 25-30 minuten staan. Voeg na 20 minuten de pitabroodjes toe en bak deze mee totdat ze licht bruin beginnen te kleuren. Serveer met een geroosterde groenten of een salade (van bijvoorbeeld rode kool).