Vetzuurbalans
Gewoon elke dag volop onverzadigde vetten eten en dan ben je goed bezig, denk je misschien. Maar is dat wel zo? Ik zocht uit wat de nieuwste inzichten zijn én liet mijn bloed testen.
Als gewichtsconsulent weet je wat de officiële richtlijnen voor vetten zijn en welke producten gezonde vetten bevatten. Olijfolie bijvoorbeeld, maar ook avocado, noten en vette vis zouden een belangrijke bron van gezonde vetzuren zijn. Ik eet dan niet zo vaak vette vis maar krijg wel volop onverzadigde vetten uit noten, avocado en olijfolie binnen. Ook slikte ik regelmatig visoliecapsules. Ik ging er dus vanuit dat het met mijn inname van gezonde vetten wel goed zat. Echter, toen ik naast de opleiding voor gewichtsconsulent ook een orthomoleculaire cursus ging doen kwam ik toch voor een verrassing te staan. Hier werd namelijk gesproken over het belang van een goede vetzuurbalans. We zouden in onze voeding teveel omega 6 binnenkrijgen en te weinig omega 3. Beide gezonde vetzuren, maar alleen als ze in de juiste verhouding (in de oertijd was dit 1:1) aanwezig zijn. En daar zit bij veel mensen nou net het probleem: doordat we steeds meer graanproducten, bewerkte artikelen, vlees van staldieren en kweekvis eten krijgen we veel te veel omega 6 binnen. Van omega 3 krijgen we juist te weinig binnen: dit vind je met name in wild gevangen vette vis, maar ook in bijvoorbeeld lijnzaad en walnoten.
Als vegetariër zit ik vast wel goed
Ik eet al zes jaar geen vlees meer en eet weinig bewerkte producten. Ik ging er dan ook van uit dat het met mijn inname van omega 6 wel mee zou vallen en dat ik voldoende omega 3 zou binnenkrijgen. Pas toen ik hoorde dat bij veel Nederlanders de verhouding niet 1:1 maar 1:20 is (en bij Australiërs en Amerikanen vaak wel 1:50!), ging ik me er echt verder in verdiepen. Een verstoorde vetzuurbalans blijkt niet alleen heel vaak de oorzaak van hart- en vaatziekten, maar wordt ook steeds vaker gelinkt aan bijvoorbeeld diabetes, overgewicht, reuma en fibromyalgie. Hoe dit kan? Een verstoorde vetzuurbalans zorgt ervoor dat het membraam van je lichaamscellen (kort door de bocht is dit de buitenkant van je cel) verhardt. Dit zorgt er voor dat voedingsstoffen niet goed kunnen worden opgenomen (ze dringen namelijk niet door de buitenkant van de cel heen) en dat afvalstoffen niet goed kunnen worden afgevoerd. Hierdoor neemt de kans op ontstekingen in je lichaam toe; dit blijkt weer de oorzaak van heel veel verschillende welvaartsziekten.
Meten is weten
Omdat ik wilde weten hoe het er bij mij voor stond heb ik een aantal weken geleden een bloedtest gedaan. Hierbij wordt de verhouding tussen omega 3 en omega 6 in je bloed gemeten. Ik heb de test gekocht via Eqology, een bedrijf dat pure omega 3 olie verkoopt en dus ook de mogelijkheid biedt om de vetzuurbalans te testen. Deze test wordt overigens weer uitgevoerd door Vitas, een bekende organisatie op het gebied van bloedtesten. Wijkt de verhouding ver af van wat ideaal is (1:3 of meer)? Dan wordt aangeraden om deze verhouding door middel van omega 3 olie (visolie) te verbeteren. Het werkt eigenlijk heel simpel: door de hoeveelheid omega 3 te verhogen (én minder bewerkte producten te eten) zorg je ervoor dat de verhouding tussen omega 3 en omega 6 weer in balans raakt.
De uitslag
Deze week kreeg ik de testuitslag retour: 1:12. Oftewel voor elke mg omega 3 in mijn bloed staat er 12 mg omega 6 tegenover. Dat komt niet eens in de buurt van 1:3! Een teleurstelling, en stiekem ook wel een beetje een verrassing; ik eet namelijk al weinig bewerkte producten en veel groenten, noten en gezonde vetten. Maar eerlijk is eerlijk, ook ik eet (te) weinig vette vis en mijn inname van supplementen laat nog vaak te wensen over. Geen wonder dus dat de verhouding nog niet optimaal is! Ik heb besloten om nu dan ook structureel pure visolie te gaan slikken. Over een half jaar laat ik mijn bloedwaarden opnieuw testen; ik ben benieuwd of er dan een duidelijk resultaat te zien is.
Laat ook jouw inname van vette vis te wensen over? Dan adviseert het voedingscentrum om een supplement in de vorm van visolie te nemen. Wil je eerst weten hoe het met jouw verhouding omega 6/omega 3 gesteld is? In een vrijblijvend adviesgesprek leggen we graag uit hoe je dit kunt meten. Plan hier je gratis afspraak!