Gegrilde aubergine met yoghurtsaus
Wie zich fit wil voelen doet er goed aan om veel groenten te eten. En wie af wil vallen ook; groenten bevatten weinig kcal maar wél volop vezels en zorgen dus voor een verzadigd gevoel. Een bord met gekookte groenten oogt een beetje saai, daarom geef ik vaak de voorkeur aan grillen of roerbakken. Dit recept van gegrilde aubergine met yoghurtsaus en granaatappel (hét bekende recept van Yotam Ottolenghi) is niet alleen heel makkelijk te maken, maar ook nog eens heel snel klaar. In circa vijf minuten staat het in de oven! Het recept is voldoende voor 2 personen.
Ingrediënten
- 2 aubergines
- 0,05 g saffraan (dit vind je bij de kruidenafdeling
- 1 el heet water
- 1 teen knoflook
- 150 gram Griekse yoghurt
- 5 el olijfolie
- 2 el citroensap
- 2 aubergines
- 2 el geroosterde pijnboompitten
- 4 el granaatappelpitjes
- 20 verse basilicumblaadjes
Bereiding
- Laat voor de saus de saffraan 5 min. trekken in een kommetje met het hete water. Snijd de knoflook fijn.
- Doe de saffraan en knoflook in een schaal met daarin de yoghurt, de helft van de olijfolie, het citroensap en nog wat zout. Klop alles tot een gladde, goudgele saus. Proef of er nog wat zout bij moet en zet de saus afgedekt maximaal 3 dagen in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Halveer de aubergines in de lengte en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd het vruchtvlees kruislings in, maar zorg dat het vel heel blijft. Besprenkel de helften royaal met de rest van de olie en bestrooi ze met peper en eventueel zout. Rooster ze ca. 40 min. in de oven tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen.
- Leg de auberginehelften op een platte schaal. Verdeel de saffraanyoghurt erover.
- Bestrooi met de pijnboom- en granaatappelpitten, leg de basilicumblaadjes erop en serveer.