Hoe lees je een etiket? Drie praktische tips!
In Nederland zijn etiketten op (voorverpakte) voedingsmiddelen verplicht. Op een etiket staat niet alleen vermeld welke ingrediënten in het product zitten, maar ook wat de voedingswaarde van het product is. Enorm waardevolle informatie, maar hoe lees je een etiket eigenlijk? Hieronder vind je een uitleg bij de verschillende zaken die op een etiket staan.
Ingrediëntenlijst
Op deze lijst zie je uit welke ingrediënten het product bestaat. Deze staan op volgorde van hoeveelheid; het ingrediënt dat het meeste voorkomt in het product staat vooraan in het overzicht, het ingrediënt dat het minste voorkomt staat achteraan. Hoe meer een product bewerkt is, hoe meer ingrediënten er aan toegevoegd zijn. Staan op een verpakking overwegend ingrediënten die je niet kent? Dan bevat het product vaak veel (ongezonde) toevoegingen en kan je het beter laten staan. Probeer zoveel mogelijk voor onbewerkte producten te kiezen. Kies dus voor havermout in plaats van havermoutrepen, cacao in plaats van een chocoladereep en een sinaasappel in plaats van sinaasappelsap.
Voedingswaardetabel
In deze tabel staat vermeld hoeveel gram van de verschillende macro- en micronutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten) het product bevat. Vaak staan de hoeveelheden per portie en per 100 gram vermeld. Als je verpakkingen met elkaar wilt vergelijken kan je het beste naar de hoeveelheden per 100 gram kijken. Hierin is het vooral belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid suiker. Bevat een product meer dan 5 gram suiker per 100 gram? Dan raad ik je aan om het niet te kopen. Let ook eens op de hoeveelheid zout en verzadigd vet en kies voor de variant met de laagste hoeveelheden.
Kcal
Op elke verpakking staat vermeld hoeveel kcal het product per 100 gram bevat. Dit lijkt nuttige informatie; zo weet je precies hoeveel energie een product levert. Toch heeft het geen zin om voedingsmiddelen te selecteren alleen op basis van het aantal kcal. Suiker bevat bijvoorbeeld minder kcal dan vet, terwijl je er in de praktijk juist meer van aankomt. Probeer vooral te kijken naar de ingrediënten en voedingswaarde die het bevat. Olijfolie bevat misschien veel kcal, maar levert volop voedingsstoffen aan je lichaam.
Meer praktische tips en recepten op je tijdlijn ontvangen? Like dan nu onze Facebookpagina of deel dit bericht.