Ben jij hoogsensitief? Lees dan deze voedingstips!
Ben jij hoogsensitief? Dan is de kans groot dat je niet alleen extra gevoelig voor prikkels bent, maar ook voor voeding. Heb jij vaak het gevoel dat je NU iets moet eten? In dit artikel leg ik uit waarom het voor hsp’ers extra belangrijk is om de goede producten te eten én geef ik een lijstje met gezonde voorbeelden.
Je bloedsuikerspiegel
De producten die je dagelijks eet hebben invloed op je bloedsuikerspiegel. Na een maaltijd zet je lichaam voeding om in glucose (bloedsuiker). Feitje: hoe sneller je lichaam voeding kan omzetten in glucose, hoe sneller ook je bloedsuikerspiegel stijgt. Suikers bijvoorbeeld, maar ook geraffineerde koolhydraten uit (wit) brood en pasta kunnen heel snel worden omgezet in glucose. Dit kan fijn zijn als je honger hebt (je hebt meteen weer energie), maar heeft ook nadelen. Door de sterke stijging van je bloedsuikerspiegel maakt je lichaam insuline aan. Dit hormoon zorgt voor een daling van je bloedsuikerspiegel én voor een hongergevoel. Heb jij vaak het gevoel dat je NU iets moet eten? Dat wordt veroorzaakt doordat je bloedsuikerspiegel weer omlaag keldert, enige tijd na het eten van suikers of geraffineerde koolhydraten. Als hsp’er is de kans groot dat je hier extra last van hebt. Als dit bij jou het geval is kan het helpen om je suikerinname zoveel mogelijk te beperken en wat minder brood, pasta en rijst te eten.
Maar wat eet je dan wél?
Gelukkig zijn er tal van voedingsmiddelen die je bloedsuikerspiegel wél stabiel houden. Onbewerkte producten zoals groenten, fruit (vooral de minder zoete varianten), noten en peulvruchten zorgen voor een langzamere stijging van je bloedsuikerspiegel. Deze producten bevatten namelijk volop vezels, eiwitten en gezonde vetten. Je lichaam moet meer moeite doen om deze producten af te breken en om te zetten in glucose. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel veel langzamer stijgt. Dit beperkt weer de aanmaak van insuline, waardoor je vanzelf minder last van hongeraanvallen krijgt.
Voeding voor een stabiele bloedsuikerspiegel
Hieronder vind je een lijstje met gezonde voedingsmiddelen voor een stabiele bloedsuikerspiegel
- Groenten
- Fruit
- Noten (walnoten, hazelnoten, paranoten)
- Vette vis zoals makreel, haring, zalm of forel
- Olijfolie
- Eieren
- Kipfilet
- Volle yoghurt of kwark
- Lijnzaad, hennepzaad of zonnebloempitten
Vind je het eng om vette producten te eten omdat je bang bent dat je aankomt? Dat is niet nodig! Mits je gezonde vetten eet, is de kans groter dat je afvalt dan dat je aankomt. Vetten zorgen namelijk voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel trek krijgt. Daarnaast zijn (gezonde) vetten een belangrijke bouwstof voor je lichaam (in tegenstelling tot koolhydraten, die alleen als energie kunnen worden gebruikt). Wil je graag minder geraffineerde koolhydraten eten en kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Ik help je graag op weg! Maak hier een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.